תפקידו של בודק השכר
תפקידו של בודק השכר הינו להיות אמון על ביצוע בקרה על מחלקות השכר, לפקח על תנאי העובדים והעבודה ולוודא שהעובד מקבל את כל הזכויות והתנאים שמגיעים לו במסגרת חוזה העסקתו ובהתאם לחוק, וכן לבצע בדיקות תקופתיות בעניין תשלום תנאי השכר של העובדים, כמו גם עובדי קבלן בתחומי השמירה, ההסעדה והניקיון הפועלים בעסק, אך אינם מועסקים במישרין על ידי בעל העסק.
בודק השכר מבצע בדיקות תקופתיות של תשלומי השכר, ההפרשות הפנסיוניות וכו’.
כמו כן, מפקח על פעולותיהם של חשבי השכר בחברה. בדרך זו יכול הבודק למנוע טעויות מיותרות ולחסוך עוגמת נפש וסנקציות כספיות למעסיק.
בנוסף, בודק שכר הוא האדם הנכון לפנות אליו לפני הביקורת של משרד הכלכלה והתעשייה וגם לאחריה. בעבודה נכונה ניתן לזהות ליקויים והפרות טרם הביקורת ולפעול על פי כל החוקים והתקנות במדויק.
מנגד, מעסיקים אשר עברו ביקורת במהלכה זוהו הפרות שונות, חשוב שיפעלו במהירות לטיפול בבעיה.
סעיף 27 לחוק הגברת האכיפה של דיני העבודה, מעניק הגנה מאחריות אזרחית של מזמין שירות אשר הסתמך על דו"חות של בודק שכר מוסמך. וכן, יעניק למזמין השירות הפחתה בעיצום הכספי אם ימציא אישור מבודק שכר כי ההפרה שבגינה מוטל העיצום הכספי הופסקה ותוקנה.
בודק השכר מסייע לכל מעסיק לשלם לעובד את מלוא הזכויות המגיעות לו ולמזער את הסיכוי לתביעה או לפעולות אכיפה מצד משרד הכלכלה והתעשייה.
מתי נצטרך לשכור את שירותיו של בודק השכר?
את בודק השכר נצטרך בשתי מקרים להלן:
- משרד העבודה ערך ביקורת פתע בעסק ומצא ליקויים בתחום השכר, וקבע עיצומים (קנסות).
במקרה זה, תפקידו של בודק השכר לערוך בדיקות לפי ממצאי הדו"ח של משרד העבודה ולהסביר למעסיק אילו ליקויים צריך לתקן. בהמשך, לוודא שתיקונים אלו תוקנו ולקבוע נהלי עבודה למניעת ליקויים חוזרים ושליחת אישור למשרד העבודה שהליקויים אכן טופלו.
- תלונה של עובד בדבר פגיעה בזכויותיו במשרד העבודה.
המלצתי היא לשכור את שירותיו של בודק השכר בכדי שיבצע ביקורות אחת לתקופה מוגדרת ובכך ימנע תקלות שלא תמיד אנו מודעים אליהם ונעשים בתום לב ובשוגג.